Emellanåt får vi höra från patienter att de inte hinner motionera eller koppla av, för att barnen har (ett antal) aktiviteter de behöver skjutsas till. Därför tog vi fram några tips på 6 bra aktiviteter för föräldrar att göra för sin egen skull under tiden barnen är på sin träning.
1.Gör andningsövningar
Ett exempel är att ”Andas i 4-kant” där du tänker att din andning är som sidorna i ett kvadrat, som är 3 sekunder långa. Man andas in, pausar, andas ut och pausar under lika lång tid. Medvetenheten skall ligga på andningen. Om du har sysslat med mindfulness kommer du känna igen denna övningen, som är bra på att sänka stress och ångest. Om tankarna far iväg till vad du skall göra för middag i kväll, acceptera det och hämta igen dig genom att åter fokusera på andetaget.
Andas in 1-2-3 Pausa 1-2-3
Andas ut 1-2-3 Pausa 1-2-3
Andningsövningar är även bra för att det ger en avspänning i kroppens muskler.
2. Gående meditation
Gör en gående meditation där du fokuserar på att svänga armarna samtidigt som du växelvis nuddar dina fingertoppar med tummen. Pek-, lång-, ring- lillfingret upprepade gånger i samma takt dina steg. Andningen följer också takten. Ha blicken vilande lugnt mot horisonten. Om du vill lära mer ingående kan du gå på en av Martinas Breath-walks vid Råda Säteri. Då används även ett mantra). Du hittar men info om detta på Mölnlycke Yoga och Akupunktur.
3.Kör ett HIIT (higt intensity interval training) pass.
Det är ett intervallbaserat pass som kombinerar kondition och styrketräning. Ofta kan man använda enkla redskap om finns ute, som bänkar, staket osv. Det finns massor av bra program på till exempel på Bodyrock , som du enkelt hittar via Youtube på mobilen. Några av programmen betalar man för, med de äldre är helt gratis. Vi rekommenderar givetvis att man värmer upp innan och tar övningarna efter sin förmåga. Gå ihop med andra föräldrar så blir det extra roligt!
4.Löpträning
Löpning är ju en klassiker. I vissa fall är det en bra ventil för att få ut vardagsfrustration eller stress, och då spelar det kanske inte lika stor roll hur man lägger upp det som att man faktiskt gör det. Men om du vill utveckla din löpning, variera dig och utmana lite, kan vi tipsa om några favorit-intervaller:
–fartlek: man ökar farten periodvis när man känner för det. Ingen klockor eller larm, bara gör när du känner för en ökning och slacka av på tempot när du känner för det.
–Stegeintervaller ett exempel: intervalltiden är 1 min – 2 min -3 min – 4 min -5 min -4 min -3 min – 2 min -1 min. Vilotiden är hälften av intervallen där man ökar tempot. På de kortaste har man högra intensitet, på de längre har man naturligt lägre intensitet.
–30-20-10: man joggar i sitt vanliga ”gubbtempo” i 30 sekunder. Ökar så till hälften av sitt maxnivå i 20 sek. Toppar sen med 10 sek maxfart. Åter till gubbtempot. Upprepa 6-10 gånger. Denna intervallformen har visat sig mycket effektiv för att öka sin syreupptagningsförmåga.
Kom ihåg att ta med lite torrt ombyte för en “raggardusch” så du inte blir kall i bilen på vägen hem.
5.Skogsträning
Ta dig till en skogsdunge i närheten, hitta ett ställe med stockar, stenar en mjuk skogsbotten, en fallen trädstam osv. Använd din fantasi till att komma på övningar du kan göra. Det är roligt att använda trädstammar för att balansera, grenar för att använda som vikt och käpp till rörlighetsövningar, stenar som tyngder för utfall, knäböj och armträning. Har man med en slynga kan man även träna med den. Det fungerar med ett vanligt spännband (som man använder för att surra last på biltaket), men det går att köpa specialutrusning till exempel en redcord mini eller er TRX. Det finns så många bra övningar för balans och styrka man kan göra, och behöver du inspiration finns det olika aktörer här i närområdet som har pass ute. Vi har Ut och In samt VilloKan.
6.Gör ett riktigt rörlighetspass.
Här har du exempel på övningar att jobba med i sportamores stretchutmaningen genom naprapatjonas som är en förspråkare för movementträning enligt Ido Portal. Det skall vara lekfullt, och rörelser som vi hade med oss från att vi var barn. Rörelser som vi till och med inte tror är fysiskt möjligt. Du vet säkert med dig själv att du är lite stel här och var. Det är ofta på våra baksidor av benen, och i bröstmsuklerna. Forskning utförd av Michael Mattson har visat att det kanske är bättre för kroppen att göra ett riktigt stretchingpass i veckan, än att hålla på och “dutta” lite efter varje träning.